paginakop - vrijwilligerswerk

‘Nog nooit de zee gezien’

200x200+vrouw+en+man.png

De ruim 200 vrijwilligers van Bavo Europoort zorgen ervoor dat patiënten naast de reguliere zorg extra aandacht krijgen. Dat varieert van een spelletje doen, wandelen en naar de supermarkt gaan tot beautymiddagen en uitgebreid met elkaar koken.

Patiënten die zich eenzaam voelen, met name in de thuissituatie, kunnen een maatje krijgen. Dat is een vaste vrijwilliger die met een vaste frequentie iets leuks gaat doen met de patiënt. Sacha Jansen is coördinator van de vrijwilligers in de regio Rijnmond. Samen met haar collega, die consulent van het MaatjesProject is, zorgt ze voor de werving, selectie en de plaatsing van vrijwilligers in deze regio. Sacha over het belang van vrijwilligers voor onze patiënten: “Het belang van vrijwilligers is tweeledig. De vrijwilligers zijn heel blij dat ze dit werk kunnen doen en patiënten zie je vaak helemaal opbloeien van het contact met de vrijwilligers. Tijdens de beautymiddagen worden er nagels gelakt, patiënten opgemaakt en baarden geschoren. Gezichten zijn minder betrokken en je ziet patiënten echt ontspannen.

Er zijn nog tal van mooie en ontroerende verhalen die ik zou kunnen vertellen. Een van die verhalen gaat over een patiënt die nog nooit naar het strand was geweest. Ze wist niet wat het betekende om over de boulevard te lopen en een visje te eten. Na een heerlijke dag aan het strand samen met een van onze vrijwilligers, viel het op dat ze helemaal geen last had van (negatieve) stemmen of onrust. Hier doe je het voor!”