Niet aangeboren hersenletsel

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

200x200+jongere+man.png

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor alle soorten hersenbeschadigingen die ontstaan zijn na een half jaar tot jaar na de geboorte. Uw denken, uw gevoelsleven en uw gedrag kunnen veranderen door een hersenbeschadiging. Oorzaken zijn bijvoorbeeld: een beroerte, een ongeval, een hersentumor of een hersenvliesontsteking. Het Behandel- en expertisecentrum Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), onderdeel van Bavo Europoort, behandelt jaarlijks zo’n 350 mensen van 18 tot 65 jaar met een hersenaandoening.

Een grote meerderheid (79%) van mensen die wij behandeld hebben, heeft vooruitgang geboekt.

Wat is niet aangeboren hersenletsel?

Niet aangeboren hersenletsel treft jaarlijks zo’n 150.000 Nederlanders. Bij niet aangeboren hersenletsel kan er een breuk in de levenslijn ontstaan. Het leven wordt als het ware verdeeld in twee periodes: er is een tijd voor en een tijd na het hersenletsel. Het oplopen van niet aangeboren hersenletsel kan een zeer ingrijpende verandering zijn in uw leven, en in dat van uw familie of naasten. Wat u gisteren nog gewoon vond en makkelijk kon doen, kan opeens grote problemen geven. Beperkingen kunnen tijdelijk zijn, maar helaas ook blijvend. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen, bij u maar ook bij uw partner of naasten. Uw levenspatroon, sociale contacten, werk of andere dagelijkse dingen kunnen door niet aangeboren hersenletsel zodanig veranderen, dat u uw leven op een nieuwe manier moet vormgeven.

Oorzaken van hersenletsel

De oorzaken van niet aangeboren hersenletsel worden doorgaans als volgt ingedeeld:

Traumatisch hersenletsel (trauma capitis)

Bij traumatisch hersenletsel of trauma capitis, spreken we van letsel dat is ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Traumatisch hersenletsel wordt ingedeeld in zogenaamd gesloten en open traumatisch hersenletsel. Bij gesloten traumatisch hersenletsel gaat het bijvoorbeeld om een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd door een val of bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing. Open traumatisch hersenletsel ontstaat door het binnendringen van een voorwerp in het brein, zoals een kogel of een steekwapen.

Niet-traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door hersenziekten, zoals een herseninfarct of een hersenbloeding, hersenvliesontsteking, een hersentumor of zuurstoftekort in het brein. Niet aangeboren hersenletsel kan veranderingen geven in denken, bewegen, emoties, gedrag, of in de persoonlijkheid. Lees meer over de kenmerken NAH.