Behandelinfo Idahoeve

Behandel-info

Werken+op+de+Idahoeve.jpg

Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Dat is het uitgangspunt van de Idahoeve. Hier zijn alle mensen welkom die rust, ritme en zorg nodig hebben.
 

Gezond leefritme

De Idahoeve biedt zorg aan mensen met psychiatrische aandoeningen. Zij wonen in de boerderij en werken mee in het gebouw, rond het erf en in de nabije omgeving. De natuurlijke omgeving geeft rust en creëert geestelijke ruimte. Werken zorgt voor nuttige afleiding en het zich eigen maken van een gezond leefritme. 

Doel: meer zelfstandigheid

Doel van het verblijf is werken aan meer zelfstandigheid. Waar nodig bieden medewerkers begeleiding, waar mogelijk blijven zij op afstand. 

De werkwijze

Het concept is eenvoudig: De Idahoeve geeft een vaste dagstructuur. Dit vormt de basis van een leven waarin een evenwicht is tussen rust, werk en maaltijden.

Daarnaast krijgt elke bewoner zorg op maat. Bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding, begeleiding bij het opbouwen van een sociaal leven en medische zorg.

Elke bewoner heeft een eigen weekprogramma, met daarin dagelijkse werkzaamheden. 

Voorbeelden van werkzaamheden:

 • Verbouwen van groenten op het land
 • Koken voor de groep, zoveel mogelijk met zelfverbouwde producten
 • Vervaardigen van houtproducten als vogelhuisjes, laarzenrekken, schommelbanken.
 • Verkopen van zelfgemaakte producten in de boerderijwinkel
 • Schoonhouden van de hoeve en de omgeving

Voor wie

De Idahoeve richt zich op langdurig psychiatrische patiënten en mensen met niet aangeboren hersenletsel (bijvoorbeeld als gevolg van een verkeersongeluk).

Hier wonen en werken mensen die een stap willen zetten naar een meer zelfstandig leven.

Intake

Nieuwe cliënten krijgen een intake-gesprek met de coördinator van de Idahoeve. Daarin komen onderwerpen naar voren als: voldoende motivatie om te werken, omgaan met stilte, samenleven met andere bewoners, en het verbod op het gebruik van alcohol en drugs.

Kort en langer verblijf

De Idahoeve biedt de mogelijkheid voor verblijven voor korte en langere duur. Er zijn 27 appartementen. Daarnaast is er de mogelijkheid om als dagbesteding overdag op het eiland te werken.

Het team

In de Idahoeve werken 24 uur per dag, zeven dagen per week zorgverleners.

Het directe zorg team bestaat uit:

 • woonbegeleiders
 • sociaal pedagogische hulpverleners
 • psychiatrisch verpleegkundigen

Ondersteunende functies:

 • een landbouwadviseur
 • een geestelijk verzorger
 • een beheerdersechtpaar, dat op het erf van de Idahoeve woont.

Verder zijn er een groot aantal vrijwilligers die activiteiten ondernemen met de bewoners, bijvoorbeeld lessen fotografie, paardenverzorging, houtbewerking en tuinieren. 

Wat bewoners zeggen

“De stilte hier vind ik heerlijk. Ik heb niet meer 24 uur last van de stemmen in mijn hoofd.(…) Werken met en in de natuur is genezend, dat doet een mens echt goed”.

“Ik werk in de houtschuur, maak vogelhuisjes. Het is nu rustiger in mijn hoofd. Ik had last van dwanggedachten en dwangmatige handelingen, maar dat is nu ook minder.”

"Het bevalt me goed hier op Tiengemeten, maar ik vind het best wel pittig om iedere dag iets te doen. Het is mooi hier, rustig. Ik heb hier ook voor het eerst een echte zonsondergang gezien. Dat had ik in Rotterdam nog nooit meegemaakt, niet bewust tenminste."

"In het begin moest ik erg wennen aan de stilte hier. Dat je voor boodschappen al snel tien kilometer moet fietsen, dat kende ik niet. Maar nu vind ik het fijn."

Bewoner Marco gaf een interview aan Thuis Magazine van woningcorporatie HW Wonen: "Toen ik hier de eerste keer met de boot aankwam voelde het echt als vakantie."

Wat professionals zeggen

“De Idahoeve is een gezonde omgeving. Mensen bloeien op en zien nieuwe mogelijkheden voor hun toekomst. Dat is bijzonder.”

Alexander Van Galen, psychiater Bavo Europoort.

"Het is heel bijzonder om te zien hoe jullie met de mensen omgaan die om de een of andere reden bij jullie terecht zijn gekomen. Bedankt voor deze bijzondere workmate ervaring."

Vrijwilliger via het programma Workmate Company.

Aanmelden

Denk je dat de Idahoeve een nieuwe woonruimte voor jou kan zijn? Of is de Idahoeve  misschien iets voor een cliënt of familielid?

Voor een inschrijving hebben wij een passende indicatie nodig.

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden, neem dan contact op met Bureau-Indicaties & Zorgbemiddeling:

T: 088 35 853 48

E: bureauindicatiesenzorgbemiddeling@parnassiagroep.nl