Online behandelmodules

Onze behandelmodules op een rij

200x200+vrouw+aan+telefoon+achter+laptop.png

Hieronder vindt u een opsomming van onze online behandelmodules bedoeld voor patiënten en familie/mantelzorgers.

Module

Omschrijving

Berichten

Mailcontact met de eigen behandelaar

Autisme wat is dat? Volwassenen

Je hebt gehoord dat je autisme hebt, maar wat is dit nu precies? Hoe komt het dat jij anders bent dan anderen? Zijn er meer mensen zoals jij die dezelfde problemen hebben? Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) kunnen bovenstaande en nog vele andere vragen hebben rondom autisme. De psycho-educatiemodule: "Autisme wat is dat? Volwassenen" is ontwikkeld om antwoord te geven op dergelijke vragen. Daarnaast biedt de module de mogelijkheid om inzicht te krijgen in eigen kenmerken en beperkingen. Er worden handvatten geboden om met moeilijke situaties om te gaan. De module is onderdeel van de cursus "Psychoeducatie Autismespectrumstoornissen", en wordt bij het SARR aangeboden in combinatie met groepsbijeenkomsten.

Omgaan met emoties De behandelmodule Omgaan met emoties is ontwikkeld voor volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). De module is bedoeld als hulp bij het onderzoeken hoe emoties werken en welke technieken mogelijk kunnen helpen om emoties de baas te blijven.

Hersteltraining

 

Gericht op het versterken van de kracht en zelfredzaamheid. De module is opgebouwd uit 12 thema's:

 • Werken aan herstel
 • Psycho-educatie over:

Psychose

Bipolair

Depressie

PTSS

 • Gezond leven
 • Stresskwetsbaarheidsmodel
 • Ondersteunende relaties
 • Gebruik van medicijnen
 • Alcohol en drugs
 • Voorkomen van terugval
 • Omgaan met stress
 • Omgaan met symptomen
 • Werken aan werk
 • Wegwijs in de GGZ

 

Depressie 55+

Cognitieve gedragstherapie voor ouderen die willen herstellen van hun depressie

Zinvol leven

Voor diegenen met zingevingsvragen, zoals: wat is zinvol om te doen? Wat maakt mijn leven zinvol? Wat is de zin van mijn leven?

Dagboek

Mensen hebben vaak behoefte om ervaringen, gevoelens en klachten vast te leggen in een dagboek. Het ‘van je afschrijven’ ervaren mensen als verlichting. Het teruglezen van de gevoelens en ervaringen leidt tot inzicht in klachten.

Ontspannen

Spanningsklachten kunnen te maken hebben met angstklachten,

werkstress, verslavingsproblemen of relatiespanning. In deze module leer je wat je aan die klachten kunt doen, waar ze mee te maken kunnen hebben en hoe je je aandacht weer op andere dingen kunt richten. Je leert drie manieren om je spanning aan te pakken: een ontspanningsoefening, aandacht verplaatsen, zodat je niet steeds aan spanning denkt en stressmanagement, ‘kan ik er anders mee omgaan?’

Stop met piekeren

Voor mensen die piekeren. In deze module leer je minder te piekeren door de piekergewoontes aan te pakken, door anders te leren denken, los te laten van piekergedachten en te stoppen met piekeren.

Opkomen voor jezelf!

Hier leer je op te komen voor jezelf waarbij je rekening houdt met de ander, dus de ander respecteert. Aandacht voor hoe je een assertieve boodschap kunt overbrengen en hoe je op bepaalde moeilijke situaties, zoals een verzoek weigeren, assertief kunt reageren.

Alcohol bewust

In deze module  wordt informatie gegeven over de werking en de effecten van alcohol. Hier kun je jouw alcoholgebruik bijhouden, uitzoeken welke situaties risicovol zijn en bepalen welke positieve en negatieve effecten van alcohol op jou van toepassing zijn.

Alcohol minderen

Welke effecten heeft alcohol op je leven? Met de oefeningen word je bewuster van de rol van alcohol in je leven. Je gaat aan de slag met praktische tips die je helpen om op een verantwoorde manier met alcohol om te gaan.

Cannabis bewust

Idem als bij alcohol bewust.

Cannabis minderen

Idem als bij alcohol minderen.

Bewegen

Deze module heeft als doel de deelnemers te ondersteunen bij het ontwikkelen en bijhouden van een gezonde, actieve leefstijl.

Monitor Alcohol Kleine module om je alcoholgebruik mee bij te houden
Monitor Cannbis Kleine module om je cannabisgebruik mee bij te houden
Monitor Bewegen Kleine module om mee bij te houden hoe veel je beweegt.
Monitor Activiteiten Kleine module om mee bij te houden hoe je slaapt, hoe je stemming is en hoe actief je bent.
Monitor Stemming Kleine module om je stemming mee bij te houden
Slaap lekker

Problemen met slaap komen meer voor dan je denkt. In deze module hou je dagelijks bij hoeveel uren je actief bent overdag, hoeveel je slaapt en hoeveel je ligt te woelen. Je ziet meteen een overzicht van je slaap-waakritme.

Stoppen met roken

Online ondersteuning voor stoppen met roken, vooral gericht op goede voorbereiding op het stoppen en overzicht van maatregelen.

Eet smakelijk!

Deze module kan gebruikt worden om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld je eetpatroon, aspecten van een gezond eetpatroon en wat je hiervoor kunt doen.