Vaarroutes

Vaarroutes

We varen vanuit jachthavens in Rotterdam, Dordrecht, Rhoon, Sassenheim en Westknollendam. In overleg met de schipper wordt de route en daginvulling besproken. Hieronder leest u meer over de omgeving van de vaargebieden en de verschillende mogelijkheden.

Rotterdam

Vanuit de Jachthaven Havenmuseum gelegen aan het Haringvliet, kunnen we varen over de Maas naar de molens van Kinderdijk of in de andere richting naar de mooie stadjes Vlaardingen of Maassluis, of over de Hollandsche IJssel naar Gouda.
Als u uw vaardag vroeg genoeg begint, is een bezoek aan Botlek, de Europoort en de Maasvlaktes te overwegen.

Ook zijn er mooie natuurwandelingen te maken in Klein Profijt of door de Rhoonse Grienden, gelegen aan de Oude Maas. Langs de Oude Maas kan prima worden aangelegd voor een picknick, BBQ of om te zwemmen.
NB: De Vrouwe Stien ligt ter hoogte van nr. 52, postcode 3011 TE - toegang via hek ter hoogte van Haringvliet nr. 68.

Dordrecht

We vertrekken vanaf Jachthaven Westergoot. Door de Sliedrechtse Biesbosch kunnen we via de Helsluis de Merwede op varen naar Werkendam en over de Nieuwe Merwede/Ottersluis weer terug naar de jachthaven. Een andere mogelijkheid is om via de Nieuwe Merwede naar het Hollands Diep te varen en via de Spieringsluis terug naar de Sliedrechtse Biesbosch en de jachthaven. Bij goed weer is het heerlijk om even te zwemmen of een heerlijke wandeltocht te maken.
Vanuit Dordrecht zijn ook de molens van Kinderdijk goed bereikbaar en het eiland Tiengemeten.

De rivierentocht
Een belevenis om op een van de drukst bevaren gebieden van Nederland tussen de beroepsvaart heen te manoeuvreren met de Vrouwe Stien. Langs de vele werven die het onderhoud van deze beroepsvaart verzorgen tot aan de oude vestingstad Gorinchem. Aan de overzijde, bij Woudrichem ligt dan slot Loevestein dat vanaf het water een schitterende aanblik heeft.

De Biesboschtocht
Via de Dordtse Biesbosch komt men bij de Ottersluis. Na schutting wordt dan de boven Merwede overgestoken en komt men bij de Spieringsluis waar men de Biesbosch wordt ingeschut. Een uiterst boeiend natuurgebied met vele kreken en grienden en een rijk verleden. Misschien is de Biesbosch niet meer zo dynamisch als in het verleden, toen de zee met eb en vloed nog vrij spel had, maar rustig varend door dit gebied ervaart men dit prachtige natuurgebied met zijn vele planten en dieren.
Een bezoek aan het Biesboschmuseum, waar het verleden weer gaat leven, of een korte wandeling door de griendbossen behoort dan tot de mogelijkheden.

Rhoon

Vanuit Jachthaven Rhoon  kan men over de Oude Maas varen naar Dordrecht of de Dordste Kil, naar het Hollands Diep en naar het prachtige eilend Tiengemeten. Op het eiland Tiengemeten kunt u mooie natuurwandelingen maken. Een andere mogelijkheid is over de Spui en het Haringvliet naar Tiengemeten.  Varen naar Hardinxveld of naar Drimmelen behoort ook tot de mogelijkheden.

Sassenheim

Vanuit Jachthaven Jonkman te Sassenheim, direct gelegen aan de Kagerplassen zijn er tal van mogelijkheden. Sassenheim ligt in het mooiste plassengebied van Nederland en bestaat uit een groot aantal aaneengesloten plassen: Het Joppe, Warckerleede, Zweiland, Spijkerboor, de Kever, Kleipoel en het Koppel. Met daartussen de vele eilandjes, de groene weilanden en de diep gelegen polder landschappen omgeven door dijkjes, die de landerijen droog moeten houden. Een mooi groen gebied, afgewisseld met wat bestaande bebouwing en hier en daar wat kleinschalige industrie, gericht op het watertransport.

Vanaf de Kagerplassen, waarin het goed zemmen is, is het mogelijk de tocht te vervolgen in zuidelijke richting naar Leiden via het water van De Zijl. Daarna kan men een keuze maken om o.a. naar het eindpunt van de Oude Rijn richting de Noordzee naar de haven van Katwijk aan Zee te varen.
Een andere mogelijkheid is de Oude Rijn stroomopwaarts te varen langs het dorp Hazerswoude richting Alphen a/d Rijn, de route te vervolgen om dan via Woubrugge op het Braassemermeer terecht te komen. Op het Braassemermeer is er de mogelijkheid om tegen betaling van havengeld, aan te leggen op een van de eilandjes ‘de Grote Hem’. In het vakantieseizoen zijn deze aanlegmogelijkheden beperkt door de vele recreanten met hun vaartuigen.
De vaartocht kan worden afgesloten door de route te vervolgen via de Ringvaart van de Haarlemmermeer en te eindigen in de thuishaven, net voorbij het Kaageiland. De tijdsduur van deze route is afhankelijk van de openingstijden van de brug, maar komt uit tussen de drie tot ruim vier uur.

De Kaag route kan worden uitgebreid door de Ringvaart van de Haarlemmermeer langs Leimuiden richting van de Westeinderplassen te varen. Het is een grote waterplas gelegen aan de plaatsen Kuddelstraat en Aalsmeer. Op deze plas zijn er ook mogelijkheden om aan een van de eilandjes aan te meren, maar ook hier kan het druk zijn in het vakantieseizoen. De duur van deze verlengde route kan tot ongeveer zes uur uitlopen.

Een andere vaartocht die men kan maken is door Alphen a/d Rijn heen varen via het Aarkanaal en de sluizen bij Bilderdam, door het mooiste stukje rivier van Nederland, langs Leimuiden naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer, om vervolgens de tocht met het hier bovengenoemde traject af te ronden. Deze tocht duurt zeven tot acht uur en mogelijk nog wat langer ivm met wegverkeer dat over de bruggen rijdt, waardoor deze gesloten zijn voor waterverkeer.

Westknollendam

Vanuit de Jachthaven ZZV ( Zaanse Zeilvereniging), te Westknollendam zijn boeiende tochten te maken over o.a. het Almaardermeer en over de Zaan.
De charme van de Zaanstreek bestaat uit een combinatie van veenweidegebieden, typisch Zaanse houtbouw, industriële monumenten, dorpse sferen, een stadshart en de Zaan: 11 Kilometer lang is de oude veenrivier die de verschillende dorpskernen met elkaar verbindt.
Vanuit de Jachthaven kunnen we makkelijk in allerlei plaatsen komen, zoals: Amsterdam, Haarlem, IJmuiden, De Nieuwe Meer, Amstelveen of Alkmaar, Uitgeest, Akersloot, het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en ook de Schermerpolder, Purmerend en Edam. Uitgeest is één van de mooiste watersportdorpen van Kennemerland met ruim 12.000 inwoners aan het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Rondom het meer vindt u maar liefst vijf recreatieterreinen, waar u zich heerlijk kunt ontspannen en zwemmen.
Ook kunt u een bezoek brengen aan de Zaansche Schans of aan de beroemde Kaasmarkt van Alkmaar. De Kaasmarkt is er alleen op vrijdagen van 10.00 – 12.30 uur. U dient dus zeer tijdig vanuit Westknollendam te vertrekken. Bezienswaardigheden genoeg!

Maak een reservering

Mis de boot niet!

Mis de boot niet!

Boek op tijd want vol = vol

Hoe ziet een vaardag eruit?

Hoe ziet een vaardag eruit?

Hoe ziet een vaardag eruit?

Wat zijn de kosten, wat is er aan boord, wat moet je zelf meenemen en nog veel meer wetenswaardigheden.